måndag 16 juni 2014

Chimerismtest

Dagarna har överlöst varandra, vi börjar få en vardag där innehållet i första hand inte kretsar runt sjukhuset. Familjen är äntligen samlad igen och vi njuter av de fina stunder vi får tillsammans.
Frank har aldrig under denna tid reagerat på situationen eller verkat orolig. Men nu är det som han straffar oss, särskilt mig som varit den som har tagit mest ansvar eftersom Henke inte orkat eller legat på sjukhus. "Inte du mamma. Pappa!!", är ord som hörs konstant. Det svider i mammahjärtat men samtidigt vore det konstigt om han inte reagerar på situationen och denna tuffa tid som vi har haft.
 
Barnkalas för fina Malou 5 år

Födelsedagsbarnet i mitten och en nöjd Frank efter fiskdamm
Lek efter förskolan

Vi har fått första indikationen på hur transplantationen har gått genom ett så kallat chimerismtest. Testet görs för att mäta hur många procent av Henkes benmärg som nu består av donatorns celler vs hans egna sjuka celler. Målet med transplantationen är att förgöra hans egna benmärg och slutligen ha 100% donatorceller, det är då sjukdomen kan försvinna. Låta tysken vinna kriget helt enkelt!
Det görs ett test en månad efter transplantationen, ett mer exakt benmärgsprov efter två månader och sedan fortsätter testen med jämna mellanrum. Detta för att kunna agera om Henkes egna, sjuka benmärg får aktivitet igen. Vi är trots allt alltför medvetna om vilken stor återfallsrisk vi har att göra med.
Men första beskedet visade 99,95% av donatorns celler!!!  Som läkaren uttryckte det - Det går inte att få ett bättre resultat i dagsläget. Vad det dock innebär för framtiden är det ingen som kan sia om, men just nu kan vi inte annat än att glädjas åt detta fantastiska besked.

Chimerism kommer från grekiska ordet ´chimaira´ som var ett fruktat, trehövdat monster i den grekiska mytologin4 kommentarer:

 1. Så fantastiskt! ������ Även om man aldrig vet vart det leder så är ett sånt besked alltid så mycket skönare än ett som visar åt andra hållet! Stora kramar från oss!

  SvaraRadera
 2. Så underbart. Gläds med er. Kram Lena o Arne

  SvaraRadera
 3. Hej Elin! Det var så trevligt att träffa dig på Malous kalas och att du berättade för mig om er situation. Det är fantastiskt med transplantationsresultatet och jag önskar din man (er) all fortsatt framgång med behandlingen. Ta vara på varandra ♡ Kram från Pernilla

  SvaraRadera
 4. Underbart att läsa! Stor kram från Mariana och Henrik

  SvaraRadera