onsdag 26 februari 2014

NK-celler

Doktorshatten på...

Henke har MDS (Myelodysplastiskt syndrom), en ovanlig cancerform som drabbar ungefär 400 personer om året, med en snittåldern på 75 år. MDS finns i många varianter, vissa får en mer kontrollerad form som med kontinuerlig behandling gör att man kan leva hyfsat normalt i många år.
Så är det inte för Henke, hans MDS är aggressiv. Mer aggressiv och svårkontrollerad än vad läkarna först trodde och hans MDS har nu gått över i AML (akut myeloisk leukemi).
Det enda sättet för bot är benmärgstransplantation, en mycket riskabel behandling som är kopplat till många svåra komplikationer men merparten överlever och kan leva normalt igen efter ca 4-5 år.
Men åh, vad vi längtar efter den här behandlingen, trots faror och risk för komplikationer. Det är ju det enda sättet Henke kan bli frisk på!

Donatorn är redo och klar, men än så länge har vi inte kommit dit, när vi tror att vi går framåt har vi backat.
För att genomföra en transplantation måste Henkes cancerceller (blaster/omogna celler) komma ned i en nivå under 5%. Hitintills har alla försök att få ner dem med cytostatika misslyckast, tvärtom har hans blaster bara fortsatt öka.

Därför ska Henke nu få NK-celler, ett forskningsförsök som hitintills enbart har utförts på 12 personer i Sverige.
NK-celler finns i varje frisk människas blod, dem fungerar som immunförsvar mot bla cancerceller. I Henkes fall bär hans cancerceller på molekyler som skyddar dem mot kroppsegna NK-celler.
NK-celler från donator kan däremot känna av förändrade celler och förstöra dem.

I Henkes fall får han dem genom en donation av sin bror Johan. Dem tas ut från Johans vita blodkroppar genom en fem timmar lång process, behandlas i ett laboratorium och ges sedan till Henke.
Inför behandlingen kommer Henke att få cellgifter i fem dagar och sedan strålning, detta för att få ned immunförsvaret så att dem inte attackerar dem nya cellerna.

Imorgon startar behandlingen, det är nu det gäller, det är nu cancercellerna ska få sig en riktig käftsmäll. Det är nu vi behöver alla böner, tankar och mirakel som denna och det övernaturliga världen kan ge.
Men som alla vi som känner Henke säger, NK-celler borde passa som handen i hansken. Vet få personer som spenderat mer tid eller pengar på varuhuset med samma namn.

Det är nu Henkes ska bli ”lucky #13”!

2 kommentarer:

  1. Hei Elin.... sterk lesning dette her... sender masse varme tanker deres vei i dagene som kommer, og er sikker på som du sier at Henke blir "lucky #13" :))
    Masse lykke til Elin, og mange varme klemmer til deg.....

    SvaraRadera
  2. Fina Elin. Hittade bloggen via Instagram just nu. Tack för att du orkar dela och för att vi får veta hur det står till. Sänder kärlek och styrka till er alla! Ni är dagligen i mina tankar. Varma kramar

    SvaraRadera