fredag 18 april 2014

Allogen Stamcellstransplantation

Vi har äntligen kommit hit efter 9 månaders kamp: allogen stamcellstransplantation.
Men nu börjar nästa resa, resan mot bot. En stamcellstransplantation är nämligen det enda som kan bota Henke, så vi har inget val utan detta är en resa vi bara måste göra.
Nu ska vi bara försöka förbereda oss och ladda inför det som komma skall.

Doktorshatten på..
Den 2/5 sätter det igång med 5 dagars cytostatika behandling. I Henkes fall har man sett att han är i stort sett resistent mot cellgifter och därför får han inte den tuffaste dosen. Tuff absolut, men det finns en nivå till som dem väljer att inte sätta in.
Efter det så kommer han att få stamceller av en okänd donator. Donatorn är en 12:a i matchning på en skala mellan 1-12. Med andra ord så bra som det kan bli!
Själva transplantationen tar ca 60 min och ges i droppform, inte speciellt dramatiskt. Sen kommer väntan... Henke kommer vara inlagd på CAST (transplantationsavdelningen) i ca 4 veckor.
En vecka för cellgifter och transplantation. En vecka för att hans värden kommer gå i backen och för att han kommer vara extremt infektionskänslig. Två veckor till för att se om det blivit något resultat och hålla koll på eventuella infektioner och sammanstötningar som kan uppstå.
Efter 2 veckor kan man se om Henkes blod har mycket av donatorns celler, vilket man hoppas på. Men först efter 2 månader tar man benmärgsprov för att se det första faktiska resultatet.

Procentuellt är återfallsrisken i Henkes fall väldigt stor då hans sjukdom är så pass aggressiv. Men som Per Ljungman säger (Proffessor och versamhetschef för Hematologavdelningen på Huddinge Sjukhus och i stort sett stamcellstransplantationens upphovsman och fader), att vi har kommit till en transplantation är fantastiskt!! Nu tar vi en sak i taget..

Glad påsk till alla er som följer bloggen och ger oss så mycket stöd. Jag önskar jag kunde ge er alla ett påskägg fyllt med glädje och kärlek. Ni är fantastiska!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar